De voordelen van een lijmverbinding

 

Lassen en bouten zijn de meest populaire verbindingsmethoden in de machinebouw. De middelen en kennis om deze technieken toe te passen zijn ruimschoots aanwezig bij de meeste productiebedrijven. 

Wat zijn de alternatieven op bouten en lassen, en wanneer wil ik deze gaan gebruiken? Om te onderzoeken wat de mogelijkheden van lijmen zijn ben ik in gesprek gegaan met Leo Kooij van Lubribond BENELUX. 

Hieronder enkele situaties in de machinebouw waarin lijmen een betere oplossing kan bieden.

 

Bij het verbinden van verschillende materialen.

Lijmen is minder afhankelijk van de materialencombinatie dan lassen en er hoeft niet geboord of getapt te worden zoals bij bouten.

 

Wanneer de esthetische eisen hoog zijn

Boutkoppen in het zicht vind niet iedereen mooi, en lassen geeft vervorming en verkleuring. Lijmen biedt de oplossing door het zichtgedeelte “clean” te houden.

 

Wanneer een goede afdichting vereist is

Wanneer een goede afdichting vereist is biedt lijmen de uitkomst. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het afdichten van naden in de voedingsmiddelenindustrie.

 

Om een spanningsvrije verbinding te creëren

Veel verbindingstechnieken laten spanningen in het materiaal ontstaan. Dit kan bijvoorbeeld door krimpspanning bij lassen of door plaatselijke druk bij een boutverbinding.

 

Bij materialen met verschillende uitzettingscoëfficiënten

Materialen met verschillende uitzettingscoëfficiënten aan elkaar verbinden levert nog al eens problemen op. Wanneer de temperatuur verandert ontstaan er spanningen waardoor de samenstelling of één onderdeel ervan gaat vervormen. Er zijn elastische lijmen op de markt die hier een oplossing voor bieden.

 

Gelijkmatige krachtoverbrenging

Spanningen zijn gelijkmatig over te brengen wanneer er gebruik gemaakt wordt van een lijm. En niet enkel door bijvoorbeeld een bout en het aanliggende contactvlak.

 

Lagers uitlijnen met lijm

Met de juiste lijm en speling op de passing is een lager in staat zich te zetten tijdens montage. Wanneer de lijm uithardt zitten de lagers vast en zijn ze perfect uitgelijnd.

 

Potting and encapsulation

Deze techniek wordt gebruikt voor het beschermen van elektronische componenten tegen invloeden van buitenaf. Dit kan bijvoorbeeld door een holle ruimte op te vullen en zo een elektronisch component te beschermen tegen schokken en vocht.

 

Wat is belangrijk bij lijmen?

Goede informatie inwinnen en de instructies opvolgen zijn de meest kritische factoren bij het verlijmen van onderdelen. Denk hierbij aan het vetvrij maken van de onderdelen en het toepassen van de juiste procestijden.

 

 

Rick Peters

 

 

 

 

Terug naar blog

Interesse in onze diensten?
Neem direct contact met ons op!

Vind jij iets van dit artikel of heb je iets toe te voegen?