Hoe verdien ik geld aan een octrooi?

 

  • Wat is een octrooi?
  • Wanneer kan ik een octrooi aanvragen?
  • Wat is het doel van een octrooi?
  • Wat kost een octrooi?
  • Wanneer is het verstandig om een octrooi aanvragen?
  • Hoe verdien ik geld aan een octrooi?

 

Deze vragen zijn nogal eens onduidelijk in de machinebouw. Daarom heb ik deze voorgelegd aan Yp Kroon van Octrooicentrum Nederland.

 

Wat is een octrooi?

Een octrooi geeft tijdelijk het alleenrecht op een uitvinding. Dit betekent dat je anderen mag verbieden om de uitvinding bedrijfsmatig toe te passen. Dit wil zeggen het produceren, verkopen, toepassen etc. ervan.

 

Wanneer kan ik een octrooi aanvragen? 

  • Wanneer de techniek nieuw is
  • Wanneer de uitvinding inventief is (Dus niet voordehand liggend voor een deskundige)
  • Wanneer de uitvinding industrieel toepasbaar is

 

Wat is het doel van een octrooi?

Een octrooi is bedacht om Research & Development te stimuleren. De ontwikkelaar kan zichzelf hiermee beschermen tegen het kopiëren van techniek die hij bedacht heeft.

 

Wat kost een octrooi?

Het laten opstellen en indienen van het octrooi door een octrooigemachtigde kan afhankelijk van de complexiteit tussen de €4.000 en de €9.000 kosten. Dit gaat dan nog enkel over de Nederlandse aanvraag. 

Hierna komen de kosten van de instandhouding van het octrooi. Deze variëren afhankelijk van de duur van het octrooi tussen de €40 en de €1400 euro per jaar. Wederom enkel voor Nederland. 

De grootste kosten kunnen echter gaan zitten in de handhaving. De taak om inbreuk te constateren, en de kosten om het te handhaven liggen volledig bij de octrooihouder. Een inbreukzaak voor een Nederlandse rechter uitvechten zal dan ook tussen de €20.000 en de €70.000 gaan kosten.

 

Wanneer is het verstandig een octrooi aan te vragen?

Het is goed om je te beseffen dat een octrooi geld kost. De winst moet in de markt gemaakt worden, waarbij een octrooi als hulpmiddel kan dienen. Het is het belangrijk om te beoordelen of je octrooi een sleuteltechniek betreft die jaren kan worden gebruikt, of slechts een alternatieve techniek is. De uiteindelijke keuze om een octrooi aan te vragen wordt gemaakt op basis van een kosten-batenanalyse.

 

Hoe verdien ik geld aan een octrooi?

Je kunt de uitvinding in eigen hand houden door zelf te ontwikkelen en te produceren. Op deze manier wordt je product het verdienmodel. Wel dien je inzicht, vaardigheden en contacten te hebben om dit te realiseren. Een octrooi helpt ervoor te zorgen dat concurrenten niet van dezelfde techniek gebruik kunnen maken. 

De tweede mogelijkheid is om het octrooi te verkopen. Dit is een eenvoudigere manier om eraan te verdienen. Het nadeel van deze optie is dat hij minder potentie heeft, de kopende partij wil namelijk ook nog verdienen. 

De derde mogelijkheid is om licenties te verlenen van je octrooi. Eén of meerdere partijen krijgen het alleenrecht, er kan per land of marktgebied een licentie verleend worden.

 

Rick Peters

Terug naar blog

Interesse in onze diensten?
Neem direct contact met ons op!

Vind jij iets van dit artikel of heb je iets toe te voegen?