Ontwerpregels: Een vloek of een zegen?

 

Een ontwerper wil zijn creativiteit kunnen inzetten, en dan het liefst met minimale beperkingen. Deze vrijheidsbehoefte is soms tegenstrijdig aan de belangen van een organisatie. Wanneer zijn ontwerpregels belangrijk en wanneer kunnen ze beter losgelaten worden?

Wat zijn ontwerpregels?

Ontwerpregels zijn voorwaarden die als doelstelling hebben een bedrijf efficiënter te laten produceren. Dit doet men door kaders te geven aan: 3D modellen, productietekeningen, productiemiddelen, bevestigingsmiddelen, materialen en bijvoorbeeld ook esthetische eigenschappen.

Waarom is het belangrijk dat ontwerpregels vastgelegd worden?

Ontwerpregels laten het eindresultaat aansluiten op processen en product. Vooral bij het opschalen van een organisatie of het aanbrengen van meer flexibiliteit, helpen goed gedocumenteerde ontwerpregels bij het besparen van tijd en beperken van fouten.

Wat gebeurt er wanneer ontwerpregels niet vastgelegd zijn?

Bij het ontbreken van ontwerpregels gaan mensen werken zoals ze gewend zijn of nemen ze de kortste weg. Hierdoor ontstaat er ongewenste variatie in de ontwerpen wat weer nasleep in de gehele organisatie heeft: inkoop loopt tegen onbekende materialen aan, productie krijgt een tekening die er anders uit ziet dan normaal en assemblage komt in een situatie waar ze de gereedschappen niet voor hebben.

Bij het (tijdelijk) opschalen van een organisatie wordt de lead engineer overspoeld met vragen of moet hij achteraf veel corrigeren. Ook hier zijn goed gedocumenteerde ontwerpregels de oplossing om sneller te kunnen schakelen.

Welke ontwerpregels zijn de basis?

Overal kunnen regels voor gemaakt worden, maar wat is een goede basis om mee te beginnen? Volgens ons is dit met de onderstaande ontwerpregels.

De opbouw van 3D modellen

Een ontwerp vastleggen begint met de opbouw van de 3D modellen. Hier wordt bepaald hoe bijvoorbeeld een plaatwerk of een gefreesd onderdeel opgebouwd wordt. Goed vastleggen hoe er gemodelleerd wordt voorkomt misverstanden in een later stadium, doordat bijvoorbeeld de oriëntatie van onderdelen verschilt.

De informatie die meegegeven wordt in de 3D modellen

In een ideaal geval wordt alle informatie gedragen door de bron: de 3D modellen. In het 3D model worden alle ontwerp gerelateerde beslissingen al vastgelegd. Afmetingen, materiaal, toleranties eventueel aangevuld door proces ondersteunende informatie zoals productietechniek, leverancier etc.

Productieprocessen en de grenzen ervan

Mogelijkheden zijn eindeloos maar efficiënt produceren doe je met zo min mogelijk handeling en middelen. Daarom is het goed om productiemiddelen en de grenzen ervan vast te leggen. Dit zorgt ervoor dat er minder voorraad en verwarring binnen een bedrijf is.

Wanneer bijvoorbeeld vastgelegd wordt dat er enkel met M8 en M12 gewerkt wordt, bespaart dit op boutberekeningen, bevestigingsmaterialen, boren en gereedschap. Dit resulteert in tijdsbesparing gedurende het hele traject: minder nadenken voor de engineer, minder inkoop voor werkvoorbereiding en minder gereedschap wisselen voor productie én assemblage.

Bedrijfsspecifieke benamingen

Bij een eigen product is het belangrijk om vaste benamingen voor modules, onderdelen en soms ook bewerkingen te kiezen. Dit zorgt ervoor dat er sneller en eenduidig gecommuniceerd wordt.

De indeling van de productietekeningen

De productietekening is het communicatiemiddel met de werkvloer. Door hier een uniforme indeling op toe te passen ontstaan er minder misverstanden. Voorbeelden hiervan zijn de oriëntatie van componenten en de mate waarin toleranties worden aangebracht.

Wanneer moeten ontwerpregels losgelaten worden?

Ontwerpregels zijn beperkend wanneer innovatie is belangrijk is. In tijden van innovatie moet er er “in de breedte gedacht” worden. Ontwerpregels en structuren maar ook sociale normen kunnen dan beperkingen veroorzaken.

Oplossingen hiervoor zijn: engineers vrijer te leren denken of mensen van buitenaf aantrekken. Het voordeel van externe engineers is dat zij niet bevooroordeeld zijn door de gestelde kaders.


Is er binnen uw organisatie behoefte aan ontwerpregels of juist aan een bredere visie? Schroom dan niet geheel vrijblijvend contact met ons op te nemen.

Rick Peters

Eigenaar/consultant Engineerick Development Engineers

Terug naar blog

Interesse in onze diensten?
Neem direct contact met ons op!

Vind jij iets van dit artikel of heb je iets toe te voegen?