Engineerick bij IMS: Het migreren van Solidworks metadata

 

Bij IMS Production Automation in Almelo helpt Auke bij de migratie van Solidworks metadata. Dit doet hij door een stuk maatwerk software te schrijven waardoor dit proces grotendeels geautomatiseerd wordt. Maar eerst iets over IMS:

IMS maakt productielijnen voor geavanceerde hightech producten zoals camera’s en optische sensoren, die bijvoorbeeld in mobiele telefoons gebruikt worden. Om verschillende technische behoefte te kunnen vervullen, leveren ze zowel vol- als semiautomatische productielijnen. Samen met hun klanten analyseren ze eerst de uitdaging om vervolgens met behulp van modulaire systemen het gewenste resultaat te configureren.

Doordat IMS een sterke groei doormaakt heeft zijn ze toe aan de volgende stap: een overkoepelend PLM systeem. De PLM oplossing moet gekoppeld worden aan Solidworks en een ERP pakket, waardoor er een datamigratie voor de Solidworks metadata gedaan moet worden. Hier komen wij om de hoek kijken.

Wat is metadata?

Bestanden kunnen - buiten de gebruiksdata om - ook andere data met zich meedragen. Dit kan van alles zijn: De auteur, de creatiedatum, de uitgever, artikelnummer etc. Dat is metadata! 

Binnen Solidworks wordt aanvullende informatie over het onderdeel of de samenstelling als metadata meegegeven. Dit is data die benodigd is om te communiceren met andere softwarepakketten (zoals PDM, CRM,  ERP of PLM).

Naast de auteur en de creatiedatum, gaat het hier over onderdeelinformatie die belangrijk is voor het overkoepelende geheel, zoals: afmetingen, materiaal, leverancier, productietechniek, voorraadonderdeel of niet, etc. Deze data wordt meegegeven in het custom properties tabblad binnen Solidworks.

Alle belangrijke data kan zo aan het Solidworks bestand meegegeven worden, om later door een ander systeem uitgelezen te worden.

Wat is datamigratie?

Wanneer een bedrijf intern van software gaat veranderen (zoals bij de implementatie van een PDM, ERP of PLM pakket) is het vaak gewenst metadata af te stemmen op het nieuwe systeem.

Het kan dus zijn dat er voorheen lokaal gewerkt werd zonder van metadata gebruik te maken. Of dat er met een PDM pakket gewerkt wordt, maar dat het bedrijf zodanig groeit dat er een grotere overkoepelende oplossing nodig is (PLM).

In zo’n geval is het meestal gewenst om metadata toe te voegen of uit te wisselen in Solidworks bestanden.

Hoe pas je metadata aan?

De metadata is aan te passen door de bestanden één voor één te openen, de gewenste data toe te voegen of uit te wisselen en de bestanden vervolgens weer te sluiten.

Kan het makkelijker?

Jawel, het kan makkelijker. Door een stuk maatwerk software te schrijven kunnen wij dit proces automatiseren. Deze software leest Solidworks bestanden automatisch uit en vergelijkt het met de gewenste waarden. Vervolgens wisselt hij de data uit en sluit hij de bestanden weer.

Dit proces kan buiten werktijden om lopen zodat het bedrijfsproces overdag doorloopt en er geen engineeringsuren aan verloren gaan.


Rick Peters

Eigenaar/consultant Engineerick Development Engineers


Terug naar blog

Interesse in onze diensten?
Neem direct contact met ons op!

Vind jij iets van dit artikel of heb je iets toe te voegen?