Hoe helpt standaardisatie uw bedrijf naar efficiëntere productie?

 

Doordat projecten gekopieerd worden vanuit een eerder project, worden verbeterpunten meegenomen in het nieuwe. Hoge orderdruk zorgt er vervolgens voor dat er geen tijd is om de verbeterpunten aan te pakken, waardoor u bij het volgende project weer tegen dezelfde punten aanloopt.

Na verloop van tijd zijn uw projecten een opeenstapeling van verbeterpunten en is niet meer duidelijk welk project als basis voor het nieuwe kan dienen. Dit is vervolgens terug te zien in de efficiëntie van uw gehele bedrijf.

Wanneer dit u bekend klinkt, heeft u waarschijnlijk behoefte aan een goede productstandaard.

 

Wat is een productstandaard?

 

Een productstandaard is in feite een moedermodel waar uw orders van afgeleid worden, een nieuw project wordt dus een kopie van het moedermodel.

De moedermodellen staan los van het ordertraject en worden continu verbeterd. Dit betekent dat iedereen toegang tot de bestanden heeft, ze kan kopiëren, laten produceren en er verbetervoorstellen op kan doen. Het wijzigen ervan gebeurt alleen nadat alle belanghebbende erover besloten hebben. Zo blijft uw standaardproduct beschermd tegen verbastering en kennisverlies, terwijl het steeds efficiënter geproduceerd wordt.

 

De stappen tot standaardisatie van uw product

 

Vastleggen welke producten te standaardiseren

Eerst wordt bepaald welke van uw producten gestandaardiseerd gaan worden. Dit gaat op basis van de verkochte aantallen en de variaties daarop.

Analyse verbeter- en integratie mogelijkheden

Het product wordt geanalyseerd op het aantal gebruikte productiemiddelen, bewerkingen, oppervlaktebehandelingen, de hoeveelheid materiaal, transportkosten, het aantal gebruikte onderdelen etc. Deze probeer je te minimaliseren door bijvoorbeeld onderdelen te integreren. Hierdoor bespaar je in alle bovengenoemde kosten.

Vastleggen productgegevens

Belangrijke gegevens als benamingen, productiemiddelen en de grenzen van productiemiddelen worden vastgelegd en bekend gemaakt door de hele organisatie. Hierdoor communiceert iedereen op dezelfde manier en blijft men binnen gestelde grenzen.

Parametrisch opbouwen van de moedermodellen

Om het maken van varianten te versnellen wordt het moedermodel parametrisch opgebouwd. Hierdoor kan zij gewijzigd of aangestuurd worden door het aanpassen van een minimum aantal aan parameters. Dit verkort de engineeringstijd en minimaliseert het aantal fouten.

Beheer van de standaard

De markt is continu in beweging, productietechnieken en klantbehoeften veranderen. Om het product op beiden aan te laten sluiten moet een gestandaardiseerd product onderhouden worden.

 

Wat is het resultaat?

 

Het resultaat van deze werkwijze is een optimaal moedermodel wat in korte tijd omgebouwd kan worden naar een nieuw project. Doordat het model verbeterd wordt met de input van alle betrokken partijen wordt het steeds optimaler geproduceerd. Ook worden projectfouten niet meer doorgekopieerd, maar blijven ze in de individuele projecten.

 

Het proces hierboven kan eenvoudiger of complexer zijn, afhankelijk van uw organisatie en product. Wilt u hier meer over weten, stuur ons dan een berichtje via het contactformulier rechts onderin.

Terug naar blog

Interesse in onze diensten?
Neem direct contact met ons op!

Vind jij iets van dit artikel of heb je iets toe te voegen?